Niektoré z nich sú na fungovanie stránok nevyhnutné, ale o tých ostatných môžete rozhodnúť sami.

I NAPRIEK PANDÉMII CHCEME MAŤ VIANOCE AKO PREDTÝM. RASTIE ZÁUJEM O PRAKTICKÉ DARY, NO AJ O ÚVERY

ZVYŠUJE SA ZÁUJEM O PRAKTICKÉ DARY A HOTOVOSŤ

Podľa exkluzívneho prieskumu[1] Nadácie PARTNERS a agentúry Focus sa tieto Vianoce u Slovákov zvýši záujem o praktické dary viac ako počas minulého roka. Kozmetiku a drogériu plánuje darovať svojim blízkym až 36 % opýtaných, čo je o deväť percent viac, ako tomu bolo vlani. Podobný nárast zaznamenala aj kategória oblečenia, ktorá sa medziročne zvýšila z 26 % v roku 2019 na súčasných 33 %. „Z prieskumu vidieť, že Slováci tohtoročné Vianoce poňali viac prakticky. Svojim blízkym darujú veci, ktoré bežne využívajú, čím odľahčia ich peňaženky a bežnú spotrebu,“ hovorí Martin Slosiarik z agentúry Focus. Počas tohto roka si mnohí Slováci pod stromčekom nájdu aj finančnú hotovosť. „Zaujímavým zistením prieskumu je nárast percenta ľudí, ktorí chcú na Vianoce darovať hotovosť. Kým pred piatimi rokmi išlo o 10 % respondentov, dnes je to skoro dvojnásobne viac, takmer 20 % ľudí,“ dopĺňa. Podľa Lindy Gergeľovej pomôžu darované peniaze obdarovaným vykryť znížené príjmy v domácnostiach spôsobené obmedzeniami v súvislosti s pandémiou.

NA DARČEKOCH ŠETRIŤ NEBUDEME

Kým vlani Slováci plánovali na darčeky minúť v priemere 191 eur, počas tohto roka je to 195 eur. „Priemerná suma za darčeky sa oproti vlaňajšku zvýšila, no len minimálne. Vidím to tak, že Slováci sú z tohto náročného roka unavení a chcú si dopriať aspoň pekné sviatky,“ myslí si Linda Gergeľová. Zároveň však upozorňuje, že vianočné darčeky nie sú jediná položka počas príprav na sviatky. „Darčeky tvoria asi polovicu nákladov na prípravu Vianoc. S približne rovnakou sumou, teda s 200 eurami, musia domácnosti počítať aj pri nákupe potravín na sviatočný stôl či pri výzdobe. Celková suma za Vianoce sa tak môže vyšplhať aj na 400 eur,“ dopĺňa. (pozri prílohu: Vianočný nákupný košík)

NA DARČEKY SI CHCEME AJ POŽIČAŤ

Aktuálny prieskum Nadácie PARTNERS poukázal na zvýšenie rizikového správania Slovákov. Medziročne totiž narástol počet tých, ktorí by si boli ochotní kvôli sviatkom zobrať pôžičku. Nad tou rozmýšľa osem percent opýtaných, teda o tri percentá viac ako vlani. Podľa Lindy Gergeľovej je takéto uvažovanie veľmi nebezpečné. Domácnosť sa úverom a jeho splácaním môže dostať po Vianociach do vážnejších finančných problémov, obzvlášť v neistom období, ktoré aktuálne žijeme. Rovnako to vidí aj Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. „Určite neodporúčam vziať si úver kvôli maličkostiam, platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte,“ hovorí a zároveň uvádza najčastejšie úverové pasce.

1. Kreditná karta a povolené prečerpanie na účte

V prípade kreditnej karty vám banka peniaze požičiava, nie sú to vaše prostriedky. Všetko, čo ňou zaplatíte, je tak pôžička od banky, ktorú musíte vrátiť. „Banky pri kreditných kartách poskytujú bezúročné, väčšinou 45-dňové, obdobie. Ak financie v tomto období vrátite, banka si nezapočíta žiadny úrok. Riziko sa však skrýva v približne 20 % úroku, ak peniaze nestihnete vrátiť,“ varuje Maroš Ovčarik. Úroková sadzba pri bežnom spotrebiteľskom úvere je v priemere 6 – 7 %.

1. Rýchle peniaze od nebankovky

Jediná výhoda je, že sú to rýchle peniaze. No zároveň platí, že rýchle peniaze sú drahé peniaze a preplatenie nebankových pôžičiek spolu s celkovými nákladmi a poplatkami patrí k najvyšším na trhu.

1. Zdanlivo výhodné pôžičky

„Úver si neberte, kým ste nezvážili všetky ostatné možnosti. Zamyslite sa, akú výšku splátky a počas akého obdobia ste schopní splácať,“ radí Maroš Ovčarik. Na stránke Finančného kompasu sú dostupné bezplatné online kalkulačky a porovnania rôznych bankových produktov, medzi nimi i úverov a pôžičiek. „Pri výbere pôžičky si všímajte ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou, nielen samotný úrok. Patrí sem napríklad poplatok za schválenie žiadosti, vedenie úverového účtu alebo poistné,“ dodáva.

DOČASNE POMÔŽE REZERVA

Krajným riešením, ale určite lepším ako úver alebo pôžička, môže byť podľa Lindy Gergeľovej železná rezerva. „Tento rok, viac ako ktorýkoľvek iný, ukázal dôležitosť sporenia peňazí do rezervy. Nemala by padnúť na vianočné nákupy, ide o peniaze na horšie časy spojené so stratou zamestnania, chorobou alebo inými nepredvídateľnými udalosťami. Pokiaľ však rodina prišla o časť príjmov a nevie, ako inak vykryť vianočné sviatky, odporúčam radšej ako úver použiť rezervu. Minuté peniaze treba hneď po sviatkoch do rezervy znova doplniť,“ upozorňuje. V rezerve by mal aj po Vianociach ostať minimálne trojnásobok mesačných príjmov, no jej optimálna výška je šesťnásobok.

ZÁKLADNÉ ODPORÚČANIA NA FINANČNE ZDRAVŠIE VIANOCE 2020

1. Vytvorte si plán nákupov a vianočný zoznam

Ešte predtým, ako sa vrhnete do víru nákupov, v pokoji si ujasnite, ČO a KOMU chcete darovať. Urobte si zoznam darčekov, ktoré plánujete nakúpiť, a zoznam obchodov, kde darčeky získate.

1. Stanovte si rozpočet a držte sa ho

Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť na sviatky, a neprekročte ju.

1. Naplánujte si vianočné nákupy na dva mesiace a dve výplaty

Odložte si z novembrovej a decembrovej výplaty časť peňazí a nakupujte priebežne počas oboch predvianočných mesiacov. Premyslené, plánované nákupy nám umožňujú lepšie sa rozhliadnuť po možnostiach, alternatívach a cenách.

1. Počítajte aj s finančnou rezervou po Vianociach

Myslite tiež na finančnú rezervu. Aj po sviatkoch musíte zabezpečiť bežný chod domácnosti.

1. Dávajte si pozor na emočné nakupovanie

Klaďte si pri nakupovaní kritické otázky, niekoľkokrát. Pre nákupné správanie v predvianočnom období je príznačný fenomén tzv. emočných nákupov. Ľudia kupujú veci, ktoré by inak nekúpili, a za ceny, ktoré by za ne inokedy nezaplatili.

1. Porovnávajte ceny

Dnes si už vďaka internetu viete veľmi ľahko porovnať, kde sú aké ceny a či svoj darček zbytočne nepreplatíte. Nenechajte sa nalákať ani na rôzne vianočné zľavy a skvelé kúpy. Držte sa svojho vianočného zoznamu.

1. Nakupujte cez internet

Ceny rovnakých darčekov na internete sú často nižšie ako v kamenných obchodoch. Niektoré tovary kúpite cez internet dokonca až o tretinu lacnejšie.

1. Vyhýbajte sa úverom. Keď už si požičiavate, rátajte, či si to môžete dovoliť

Nezadlžujte sa kvôli Vianociam. Ak i napriek tomu siahnete po úvere (pôžička, spotrebiteľský úver, debet na kreditnej karte), stanovte si vopred, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa zadlžujete, robte to len na nákup vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo.

1. Využite vianočné odmeny

Peniaze „navyše“ použite na oddlženie či vytvorenie rezervy, nie na ďalšie zadlženie. Vianočné odmeny si málokto odloží. V tom lepšom prípade ich ľudia minú, v tom horšom použijú ako akontáciu pri nákupe na splátky, čím sa kvôli vianočnej odmene zadlžia. Pozor, nerátajte s odmenami vopred, resp. nemiňte ich skôr, ako vám prídu na účet.

[1] Reprezentatívny dotazníkový FOCUS prieskum pre Nadáciu PARTNERS – október 2020/vzorka 1 014 ľudí